Blog 1 -
 Citroen Mehari A Vendre France  thumbnail

Citroen Mehari A Vendre France

Published Jun 08, 22
7 min read

Een Citroën Méhari kopen?

De Citroën Méhari is een personenauto van het merk Citroën die tussen 1968 en 1988 werd geproduceerd. De auto is gebaseerd op het chassis en de motor van een Citroën 2CV, met een carrosserie vervaardigd van ABS-kunststof. Er werd een versie met voorwielaandrijving geleverd en een versie met vierwielaandrijving. De naam verwijst naar het woord méhariste, een Franse koloniale soldaat uit Algerije, die een kameel berijdt.  Deze lichtgewicht terreinauto werd gebruikt voor recreatieve doeleinden, maar ook ingezet door het Franse leger en Gendarmerie. Hetzelfde concept, met de carrosserie en motor van een 2CV, werd ook ingezet voor productie in de derde wereld.

CONCEPT CITROËN E-MEHARI STYLED BY COURRÈGES

Citroën stelt op het autosalon van Genève 2016 de concept-car E-MEHARI "styled by Courrèges" voor. Een 100% elektrische cabriolet vol met positieve energie en getekend door twee parels van het Franse design. De Citroën FAF (Facile à Fabriquer) was een aluminiumversie van de 2CV die wel wat leek op een Méhari en bedoeld was voor Afrika. In Vietnam werd de Dalat geproduceerd. Daarnaast bestond er nog de uitvoering Pony die in Griekenland geproduceerd werd. De 4×4-versie werd in 1979 aan het programma toegevoegd. Het bleef echter een zeldzame verschijning, er zijn er nog geen 1500 van verkocht.

De citroen mehari styled by Courrèges is de vrucht van de samenwerking tussen twee visionaire en iconische Franse Merken: Citroën en het Modehuis Courrèges. Ongeveer 50 jaar na de lancering van de Méhari in 1968 werd de E-MEHARI in december 2015 onthuld. Deze 100% elektrische 4-zits cabriolet is een echte vrije vogel die zorgt voor fun en moderniteit. Het is een perfecte weerspiegeling van de waarden van Citroën: creativiteit, vrijheid en optimisme.

  Tegelijkertijd brengen het Modehuis Courrèges en zijn creaties met een jongen en vrije geest een omwenteling teweeg in de modewereld... Twee creatieve werelden die sinds mensenheugenis nauw verwant zijn en mekaar aanvullen. Vandaag snijden ze samen een nieuw hoofdstuk aan. En dit hoofdstuk is de concept-car Citroën E-MEHARI "styled by Courrèges". Concurrent Renault bracht als tegenhanger de Renault Rodeo op de markt, gebaseerd op een Renault 4. Die werd echter niet veel buiten Frankrijk geëxporteerd. In 1970 werd de Méhari naar de Verenigde Staten geëxporteerd.

Citroen Mehari Interieur

6 8 9 DE EEEC In 1979 vond Leo Greiner, dat de Eenden die na 1970 nieuw gemaakt werden geen echte Eenden meer zijn en niet meer leken op de Eenden van vóór Dus heeft hij, samen met een stel gelijkdenkenden, de EEEC opgericht, de Enige Echte Eenden Club. Inmiddels, bijna veertig jaar later, is deze club, met zijn specialisatie op het gebied van de Oude Eenden, uitgegroeid tot een bekende in de hele wereld. citroen mehari 4x4 1980 donkergroen cfan.

Hier weten ze precies welke onderdeel standaard op jouw oude Eend hoort te zitten en, nog veel belangrijker, in het magazijn kan je het kopen. Waar ter wereld je Eend ook gemaakt is, of het Frankrijk is, of België, of Slovenië, bij het magazijn van de EEEC weten ze alles erover op technisch gebied (citroen mehari).

Toegegeven, is hun Eend eenmaal gerestaureerd en weer rijdend, dan zeggen ze vaak hun lidmaatschap op, maar dat is ook te begrijpen. Voor een rit ga je niet helemaal naar Nederland en hoewel het clubblad is voorzien van een Engelse samenvatting, dan nog is dat voor een wereldburger onvoldoende binding.

Clubblad Het magazijn is dus het belangrijkste onderdeel van de club. Maar daarnaast hebben we een florerend clubblad, al sinds 1992 in de huidige vorm, namelijk oblong, dus meer breed dan hoog (23 cm breed en 16,8 cm hoog om precies te zijn), wordt het nog steeds uitgegeven in zwart/wit, omdat dit het beste past bij de oude Eenden.Technische artikelen Het beste onderdeel van het clubblad, dat overigens Deux Chevaux Nieuws heet, zijn eigenlijk de technische artikelen. Meestal van de hand van Tijs Kolen. Voor een deel opgediept uit andere bronnen, maar altijd met zeer grondige kennis van zaken aangepast aan juist de oude Eenden - citroen mehari 1975. Tijs is iemand, de wel haast elke Eend al eens uit elkaar gehaald en vooral weer in elkaar gezet heeft, waardoor hij goed kan beschrijven, hoe een ander dat ook kan doen.

Citroen Mehari 4x4 A Vendre

Deze technische artikelen zijn al in drie verschillende Technische Specials gebundeld uitgegeven. citroen mehari 2016 prix. Deze specials zijn nog verkrijgbaar in het magazijn. Evenementen Natuurlijk zijn er evenementen: een aantal vaste ritten per jaar, uitgezet in verschillende delen van het land, zodat elke Eend wel een keer mee kan rijden. Met Eenden die meestal toch niet meer halen dan een topsnelheid van 90 kilometer per uur, is het niet haalbaar om eerst twee uur te rijden naar het beginpunt van een rit, vervolgens een rit van ongeveer twee uur en dan weer terug naar huis.

Hoewel er ook leden zijn, die gewoon de dag van te voren al naar de beginlocatie gaan, daar in de buurt overnachten en dan toch de rit meerijden. Het kampeerweekend, dat elk jaar in het laatste weekend van augustus gehouden wordt, trekt meer clubmensen, omdat zo n weekend lekker lang is vanaf vrijdagmiddag tot zondagmiddag.

Elke keer een ander thema en met het accent op andere onderdelen, is bijwonen zeker de moeite waard. Vier jaar geleden bij voorbeeld was het thema de hippietijd en op zaterdagmiddag was er een tour d élégance met zowel de Eend als de personen aangepast aan de zestiger jaren - citroen mehari 4x4. Met zeer creatieve oplossingen, vanaf een complete dansdemonstratie tot een zeer simplistisch en strak uitgevoerd paraplu open en dicht act.

Met het lustrum van volgend jaar zijn we al volop bezig, ook dat beloofd weer een feest te worden. Ik kan iedereen aanraden: koop een oude Eend en join the club. Niets fijner dan met een oude Eend door de bochten te swieren en over de wegen te tuffen. Vooral drempels zijn een plezier om te nemen.

En dat bleek een succes. De aanmeldingen stroomden binnen en John kreeg er opeens een halve dagtaak bij. De eerste cursussen werden gehouden in buurt- en clubhuizen, in achterzaaltjes van cafés of bij de plaatselijke dealer - citroen mehari 2021. Het net geboren Ei huurde 2 garageboxen in Rotterdam-West. Voor de cursussen en de eerste, van sloopeenden afgehaalde, voorraad onderdelen.

Citroen Mehari 4x4 A Vendre

Naast de cursus en het sleutelen stond t Ei ook bekend om haar Ei-Inspectie. Nog ver voordat de APK bestond werd je eend voor 10 gulden aan een strenge keuring onderworpen. Dit keuringsbewijs werd officieel erkend door de verzekeraars. Na John, volgde een hele reeks nieuwe cursusdocenten. Zij legden de vele cursisten de tips en tricks uit hoe je eend te onderhouden en te repareren.

Hoewel het vrijwilligerswerk was, en nog steeds is, is er nooit een gebrek aan Eendologie-docenten. Immers, oud cursisten gingen zelf sleutelen, leerden daarmee alle ins- en outs van de eend en werden vervolgens docent Eendologie of... citroen mehari 2022. al naar gelang hun specifieke kennis (remmen, motoren, versnellingsbak, elektra) docent bij een van de vele vervolgcursussen.

En hoppa, t Ei kon weer een nieuwe cursus toevoegen aan het aanbod en weer vele cursisten verwelkomen. citroen mehari 1968. Tijden veranderen, maar het karakter en de goede sfeer van de club is nooit veranderd. De doelstellingen zijn na ruim 40 jaar nog immer actueel: je eend zo lang mogelijk en veilig op de weg houden.

Pakweg 25 jaar geleden kreeg t Eendeëi vrijwel wekelijks een sloopeend De Wielewaalrit Oprichter John de Vree, had nooit kunnen bedenken dat zijn cursus Eendologie na 42 jaar nog steeds bomvol zit... aangeboden. De demontageploeg zorgde dat daarmee het magazijn aangevuld werd. De motor ging bijvoorbeeld in een andere eend voor een tweede leven.

Veel leden doen dat ook uit voorzorg en hebben een gereviseerd blokje klaar staan. t Ei van 2018 heeft inmiddels een nog mooiere locatie, met een zeer goed geoutilleerde garage en een magazijn, waar werkelijk alles te verkrijgen is. (lees ook het artikel elders in dit blad) Je kunt lid of donateur worden van t Ei.

Citroen Mehari 1974

In colonne naar (wereld)-meetings en niet te vergeten de befaamde eendenrallye Operatie Nachtvlucht en de Wielewaalrit, Een rit waarmee we vele mensen met een beperking de dag van hun leven bezorgen. Help, help... brand... brand... Zo meldde een lid zich op de club... Ik was bij de APK en de keurmeester was onverbiddelijk: U bent een gevaar op de weg, het chassis is doorgerot, daar helpt een dikke laag tectyl niet aan!, de vloerplaten zijn ook eigenlijk weg en de kokerbalken worden alleen door de verf nog bij elkaar gehouden! Wat moet ik nou met mijn geliefde Eend? Naar de sloop brengen? Zij rijdt toch zo fijn en wij zijn erin getrouwd en we zijn er vorig jaar nog mee naar Zuid-Frankrijk gereden.

Om te beginnen werd aan de pechvogel duidelijk gemaakt: Eenden gaan nooit naar de sloop, er is altijd meer goed dan dat er fout is. Alles kan gerepareerd worden en als het écht niet anders kan worden bruikbare onderdelen toegevoegd aan ons onvolprezen magazijn. Niks sloop! De diagnose werd snel gemaakt; een nieuw (gegalvaniseerd) chassis, 2 nieuwe vloerplaten en 2 kokerbalken dat zijn de hoofdbestanddelen om de Eend weer op de weg te krijgen. citroen e-mehari.De pechvogel verliet de club positiever dan dat hij binnen was komen vallen (citroen 2cv). Na enige tijd toonde hij trots zijn APK goedgekeurde Eend die hij samen met de hulp van andere leden weer had opgeknapt. De zoveelste restauratie was weer succesvol uitgevoerd. Bij t Eendeëi zitten leden met de nodige technische kennis en ervaring.

Deze techneuten maken deel uit van de Ei-academie en verrichten als professor in de 2CV veel werk zodat alle kennis over de Eend niet verloren gaat. Het grappige is dat de professoren samen alles weten, zonder dat een van hen automonteur is of is geweest. Als je alle cursussen hebt gevolgd heeft de Eend geen verrassingen meer voor je en kan je geheel zelfstandig je A-type te lijf.

Om de Eend in de toekomst ook milieuzoneproof te maken is de firma Burton uit Zutphen bezig een katalysator/injectie systeem te ontwikkelen voor de 2CV - citroen mehari nouvelle. De techneuten van t Ei zijn hierbij betrokken en denken mee. Dit alles om ons geliefde Eendje op de weg te houden en wat is er nu leuker om te zeggen: Ja, dit is mijn eend, helemaal zelf opgeknapt, bijgehouden en gerestaureerd.

Citroen Mehari Gendarmerie

Paul Otto, cursussen t Eendeëi8 De 2cv Club Nederland bestond vorig jaar 25 jaar en dat was een meer dan goede reden om eens flink uit te pakken met evenementen. Dat hebben ze dan ook volop gedaan... Wie zijn wij als club? Waar staan we voor? Wat willen we? In onze statuten staat het volgende: 1.

DASHBOARD

De oranjeachtige kleur van de concept-car zorgt voor een vrolijke toets in de cabine dankzij de oranje bekleding in glanzend vinyl over de volledige breedte van het dashboard en langs de luchtroosters.  Binnenin zijn de deuren, het dashboard en de achterbank, die herwerkt is in een vierkantige architectuur, bedekt met een wit leer.  Niet alleen de carrosserie maar ook de velgen zijn wit. Alleen een fel oranje omranding ter hoogte van de velgen onderstreept in alle transparantie de centrale veiligheidsboog. Het mobiele kofferluik biedt toegang tot de kofferruimte die voorzien is van een exclusieve bagagelijn, bestaande uit 3 modellen in wit leer en glanzend oranje vinyl contouren, volledig in harmonie met de geest van het voertuig

Het rijdende bewijs dat een langzame auto heel leuk kan zijn.

Sommige auto’s zijn gewoon briljant. Dat kan door van alles komen: karakter, historie, imperfecties of uitzonderlijke kwaliteiten. Bij de Citroen Méhari is het eigenlijk niet anders. Het is een van de meest iconische auto’s van de afgelopen 120 jaar autohistorie. Nou ja, auto. Het is eigenlijk heel erg ‘weinig auto’. Vier wielen, een paar stoelen, een motor en wat blik om alles bij elkaar te houden. Heel veel meer is het niet. Maar ja, zoals met de meeste dingen zit de ware schoonheid in de eenvoud. Het mooiste verhaal van de Eend is natuurlijk dat je eieren bij een boer kon ophalen en over weilanden en slechte wegen terug naar het dorp rijden, terwijl de eieren heel bleven. De 2CV bood een ongekend hoog comfort, dankzij de bijzonder soepele vering. Ondanks dat de Eend flink kon overhellen, bleef het chassis zélf recht staan. Mede dankzij de smalle banden, de relatief hoge rijhoogte en het lage gewicht kon je met eend behoorlijk van de gebaande paden af. De Citroën Méhari wordt beschouwd als een van de meest iconische auto’s in de autogeschiedenis. Al zit de schoonheid ervan vooral in de eenvoud: veel meer dan vier wielen, een paar stoelen, een motor en blik is het uiteindelijk niet. In deze blog zoomen we voor de gelegenheid even in op deze briljante personenauto van Citroën.

Afgeleide 2CV

De Méhari zag in 1968 het levenslicht als afgeleide van de Dyane, die op zijn beurt dan weer afstamde van de 2CV. Die laatste is natuurlijk welbekend als de geit of het eendje in Nederland. De Méhari moest een meer utilitaire versie worden van de 2CV, een gebruiksvoorwerp als het ware. Dat draaide niettemin anders uit: de wagen werd net heel populair als plezierauto en dat tot in de meest mondaine Franse badplaatsen. De naam Méhari verwijst naar een Noord-Afrikaans ras dromedarissen. Dat moest duidelijk maken dat de auto geschikt was voor eender welk terrein. Iets wat uiteindelijk niet alleen particulieren, maar ook avontuurlijke rallyrijders en zelfs het Franse leger wisten te appreciëren. De wagen kon bovendien wel wat gewicht dragen: tot wel 400 kilogram.

Constructie

De Méhari is gebaseerd op het chassis en de motor van een Citroën 2CV, met daarop een frame dat de koets vervaardigd uit ABS-kunststof draagt. De auto was ontworpen door een grote plastic-fabrikant, vandaar het gebruik van kunststof. De Méhari werd zowel geleverd met voorwielaandrijving als vierwielaandrijving. Al is de versie met aandrijving op de vier wielen, de Méhari 4x4, een absolute zeldzaamheid. Er zijn er slechts 1.300 van gemaakt. Ook opvallend waren de vele kleuren met indrukwekkende namen als Hopi (rood), Montana (groen), Kalahari (beige), Tibesti (gifgroen), Kirghiz (oranje), Hoggar (roomwit), Atacama (geel) en Azur (wit met blauw).

Latest Posts

Kinesist Zonhoven Veroordeeld

Published Jun 17, 24
5 min read

Kinesist Pelt

Published Jun 15, 24
6 min read

Kinesist Ruisbroek

Published Jun 14, 24
4 min read