Blog 1 -
 Bijgebouw Koppelen Aan Woning thumbnail

Bijgebouw Koppelen Aan Woning

Published Jun 20, 22
3 min read

Houten Eiken bijgebouw

Zoek je een eiken bijgebouw? Oak Wood Projects ontwerpt uw bijgebouw op maat volgens de oude ambachtelijke technieken. Poolhouses, carports, overdekte terrassen, orangerieën of aanbouwen. Een bijgebouw wordt gebouwd op dezelfde locatie als het hoofdgebouw maar staat niet in directe verbinding met het hoofdgebouw door bijvoorbeeld een opening of deur. Hierin verschilt het bijgebouw met een aanbouw of uitbouw. In dit artikel leg ik je uit wat een bijgebouw is en waarom mensen ervoor kiezen om hem te bouwen.

Onze werkwijze

Oak Wood Projects ontwerpt uw bijgebouw op maat volgens de oude ambachtelijke technieken met de materialen van uw keuze. Eikenhouten (of andere houtsoorten) bijgebouwen, poolhouses, carports, guesthouses of stallingen vormen een ideale aanvulling voor uw tuin. Het plaatsen van losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse of garage is vergunningsplichtig. Onder voorwaarden kan een vrijstelling van de vergunningsplicht gelden. Hier vindt u de algemene voorwaarden die in heel Vlaanderen gelden. De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij de gemeente. Voldoet uw ingreep niet aan de lokaal geldende voorwaarden voor vrijstelling, dan is het aanvragen van een vergunning verplicht. Dit moet uiteraard voorafgaand aan de werken gebeuren.

Algemene regels over vrijstelling en melding (Vlaams niveau)

Vrijstelling

Onder voorwaarden (zie hieronder) geldt in bepaalde gevallen een vrijstelling van de vergunningsplicht voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen in de zij- en/of achtertuin. Het kan hier gaan over een tuinhuis, poolhouse, vrijstaande carport, vrijstaande garage, vrijstaande terrasoverkapping, serre… De vrijstelling van vergunningsplicht geldt enkel als aan een aantal voorwaarden voldaan is:
 • Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij meegerekend.
 • Als dit bijgebouw een woonfunctie heeft, is hiervoor altijd een vergunning en de medewerking van een architect verplicht. Dit geldt ook voor als woning gebruikte containers, mini-huisjes en andere constructies, tuinkantoren, ateliers enz. De vrijstelling geldt enkel voor bijgebouwen die in functie staan van bijvoorbeeld tuinonderhoud, tuinontspanning (vb tuinberging, poolhouse, …) of opslag (garage, carport, fietsenstalling, …).
 • De vrijstelling geldt enkel als de losstaande bijgebouwen:
  • een hoogte van 3,5 meter niet overschrijden (dit is de totale hoogte, gemeten tot het hoogste punt van het bijgebouw)
  • volledig binnen een straal van 30 meter van de woning opgetrokken worden
  • in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven
  • in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd worden zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen
 • De vrijstelling geldt niet als de losstaande bijgebouwen opgetrokken worden in ruimtelijk kwetsbaar gebied.
 • De algemene checklist "vrijstellingen" bevat nog aanvullende voorwaarden.
 • De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij de gemeente.

Voorbeeld:

Iemand wil in zijn achtertuin een vrijstaand tuinhuis plaatsen. Momenteel staat er al een serre van 15 m². Het vrijstellingsbesluit maakt het mogelijk om zonder stedenbouwkundige vergunning én zonder melding een tuinhuis te bouwen dat 25m² groot is (want 15 + 25 = 40) en lager dan 3,5 meter, mits aan alle voorwaarden  uit de checklist vrijstellingen voldaan is.

Is Een Garage Een Bijgebouw

Het poolhouse mag niet hoger dan 3. 5 meter zijn. Het poolhouse moet binnen een straal van 30 meter van de woning worden opgetrokken (zelf houten bijgebouw maken). Wil je een poolhouse in je zijtuin? Dan moet je in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven. het steen antwerpen bijgebouw. Wil je een poolhouse in je achtertuin? Dan moet je 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens bouwen worden zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen De regelgeving wat betreft bijgebouwen kan verschillen per gemeente.

van Kortrijk), de grootste overdekte showroom in België. Ons team staat elke dag voor u klaar.Contacteer ons vandaag! (eiken bijgebouw) - eiken poolhouse.

De bouw van een houten poolhouse is onderhevig aan de algemene vergunningsplicht voor vrijstaande gebouwen. Daarin wordt het gezien als een losstaand gebouw in je tuin en staat het op gelijke hoogte als een tuinhuis of berghok. Voldoe je aan bepaalde voorwaarden, stelt de overheid je echter vrij van de vergunningsplicht - vergunningvrij bouwen bijgebouw.

2 (bijgebouw bouwpakket). Maximum hoogte van poolhouse is 3,5 meter Dit spreekt voor zich en is . Tenzij je voor een specifiek ontwerp kiest, is deze voorwaarde dus minder doorslaggevend voor je plannen - bijgebouw zetten. 3. maximale grootte bijgebouw. Het gebouw staat binnen een straal van 30 meter rond je woning Een grote tuin? Dan denk je best even na over de .

4 (kelder onder bijgebouw). In een zijtuin (naast woning) blijf je 3 meter van de perceelsgrens Woningen met een grote zijtuin zijn soms in de mogelijkheid om daar een poolhouse op te plaatsen. Indien dat voor jou het geval is, hou je rekening met de 3 om de vergunningsplicht te vermijden. : een houtskeletbouw poolhouse, kan dat? 5 - houten bijgebouw landelijk.

Prefab Bijgebouw BetonMeer afstand mag uiteraard ook. 6. Tegen een scheidingsmuur wijzig je de bestaande scheidingsmuur niet Staat er een scheidingsmuur op de perceelsgrens? Dan mag je je zolang je de bestaande muur niet wijzigt. 7 (poolhouse). Het poolhouse heeft geen woonfunctie Het poolhouse gebruik je voor bijvoorbeeld familie of vrienden - bijgebouw slopen vergunning. Je gebruikt het bijvoorbeeld enkel als technische ruimte, tuinkamer, bar en voor buitenactiviteiten.

Je bouwt niet in ruimtelijk kwetsbaar gebied Met bedoelt de overheid o. a.: bosgebied overstromingsgebied natuurgebied valleigebied agrarisch gebied … Bekijk hier alle soorten ruimtelijke kwetsbare gebieden. 9. Het poolhouse valt niet onder extra voorwaarden van de gemeente Elke kan apart opleggen om toch een vergunningsaanvraag af te dwingen. Vraag op het gemeentehuis dus even na of dat het geval is.Je houdt dan rekening met volgende zaken: Aanvraag moet voor start van de werken gebeuren Je moet een architect raadplegen als: je groter bouwt dan 40 m2 de nok hoger is dan 4,5 meter de kroonlijst hoger is dan 3 meter Conclusie Voldoe je aan alle voorwaarden hierboven, dan is er geen vergunnings- of meldingsplicht voor de bouw van je houten poolhouse. bijgebouw definitie - houten bijgebouw.

Onze vakmannen en adviseurs zijn gespecialiseerd in houtskelet poolhouses. Bekijk dus zeker de foto’s van onze realisaties eens of maak vrijblijvend een afspraak in onze showroom in Herentals (bijgebouw veranda). Wij wensen je alvast véél succes met je project! .

Villabouw realiseren

Zoek je een villabouw?  Is het u droom om een luxe woning te bouwen of landhuis te bouwen en wil je geen genoegen nemen met een standaard woning? Dan is een villa bouwen wellicht iets voor u! Kom eens praten met Architect Gruwez, wij helpen u graag om uw droom te realiseren. Wij kunnen voor u het gehele traject verzorgen van het ontwerp van uw villabouw tot aan de oplevering, het ontwerp is werkelijk maatwerk. Weet u nog niet precies in welke stijl u uw villa wilt laten bouwen, dan hebben wij voor u genoeg keuzemogelijkheden. Samen met u schetsen en bouwen wij uw woning. Op onze website vindt u vele voorbeelden van villa’s die we door de jaren geen in deze bouwstijl hebben ontworpen.

VILLABOUW MODERN- LUXE VILLA BOUWEN

Bij architectenbureau Frank Gruwez kunt u terecht voor elk bouwtraject. Wij luisteren naar uw dromen en wensen en komen met een bouwplan voor uw woning. Dit bouwplan bevat als eerste een voorontwerp met schetsen. U bepaalt wat u wilt en welke materialen u wilt gebruiken. Wij bouwen uw moderne of klassieke villa op maat. Wij werken daarbij op een professionele en gestructureerde manier. Wij bouwen niet alleen uw villa uit, wij houden ook tijdens de villabouw contact met u als opdrachtgever. U wordt zo betrokken bij het hele bouwproces. Wil je graag een moderne villa bouwen? Architectenbureau Gruwez helpt u hierbij! Wij hebben jarenlange ervaring in het ontwerpen van moderne villabouw. Kom eens met ons praten, wij maken een passend ontwerp en u zal merken dat een moderne villa bouwen ook voor u mogelijk wordt. Houten Bijgebouwen realiseren met “Villabouw” is kiezen voor exclusiviteit en duurzaamheid. Wij doen er samen met U alles aan om dit waar te maken. Voor Houten Bijgebouwen bent U voor ons in de samenwerking de sleutel tot weer een tevreden klant. Reeds van in het begin bent U betrokken bij het ontwerp en de plannen. Nadat wij het Houten Bijgebouwen architectenplan hebben ontvangen, starten wij met het visualiseren van uw project. U bent al BINNEN IN UW WONING nog voor ze gebouwd is en nog voor de productie of de werf aanvangt! Met onze 3-dimensionale projectvoorstelling, voorkomen wij teleurstellingen en ontluiken tussen ons en de klant, erg leuke ideeën, DAT is nu net 1 van de meerwaarden die wij U aanbieden en waarom U voor ons gekozen heeft.

Deskundig en comfortabel uw luxe villa laten bouwen

De ervaring en vakmanschap van Architect Gruwez zorgt ervoor dat het het realiseren van een orginele villa van een leien dakje loopt. Ons bureau bouwt via een totaalformule, wat betekend dat wij voor alles zorgen. Het gaat ons om de kwaliteit van de bouw. De diensten en service naar u als klant staan bij ons daarbij centraal. Want er is geen betere reclame voor ons dan een tevreden klant. Onze totaalformule heeft voor u al het voordeel. Wij zijn een architectenbureau dat speciaal  en uniek bouwt, met verschillende exclusieve ontwerpen per jaar zijn we de koploper in Vlaanderen.

Latest Posts

Luchthavenvervoer Aalst

Published May 05, 24
7 min read

Luchthavenvervoer Gent

Published May 04, 24
7 min read